2007-07-26

15 månaders baby hittar en iPhone

Rob från podcasten Podcast 411 har en son som är 15 månader. Han tar pappans iPhone och vill inte ge tillbaka den. Sött!

2007-07-24

Franska bulldoggen Asta!

Söt video på bulldogsvalpen Asta. Jag fick länken av en kompis som också är "husse" i filmen. Titta och njut!

2007-07-15

Datorn kraschade

En hårddisk kraschade i onsdags. Jag har därför inte hunnit skriva i bloggen eller podcastat nåt. Det tog tills idag att sätta upp nätverk, installera skrivare, ljudkort, antivirusprogram och kopiera in min backup till den nya hårddisken. Imorgon ska jag börja med installering av programvara såsom MSN Messenger, Skype, iTunes, Office och allt annat jag ska ha. Jag har dock spelat in en podshow på min MP3-spelare och jag ska så snart som möjligt klippa ihop den och lägga ut på min podcast.

Jag ska fortsätta med filmrecensioner har jag beslutat. Vore kul om du ville rösta på vilken film jag ska recensera härnäst. Du hittar alternativen i högerspalten.

2007-07-09

Ska snart lägga mig

Jag ska snart lägga mig och läsa min bok, men först vill jag berätta om vad som hänt idag.

Äntligen är Windows installerat på min andra dator. Håller på att installera säkerhetsuppdateringar nu. Imorgon ska jag påbörja förberedelserna till att installera Gentoo Linux. Jag hoppas att allt kommer att fungera någorlunda smärtfritt.

Tidigare ikväll såg jag 24 på TV4. Ojoj, vad spännande! Längtar redan till nästa avsnitt. I eftermiddags har jag städat ur två av mina överfulla pärmar. Jag har kastat bort en massa betalda fakturor som är helt onödigt att spara på. Jag har kommit på (med hjälp av min påhittiga assistent (se tidigare inlägg)) hur jag ska göra med min blogg och podcast. Jag ska pröva det ett tag, i alla fall. Jag har tänkt att göra en helomvändning. Just nu använder jag bloggen till att skriva korta inlägg om vad jag gör och hur jag mår. Podcasten har jag använt för att "publicera artiklar", så att säga. Jag ska byta så att podcasten blir mer spontan och ska vara som den här bloggen är nu. Kanske spela lite musik, göra videocast ibland osv. Bloggen ska bli lite mer som podcasten är nu, med analyserande "artiklar". Vad tror du? När jag kommit igång med bytet lägger jag upp en snabbfråga till höger om vad du tycker.

Installerar WinXP

Jag håller just nu på att installera Windows XP Professional på min andra dator. Det gick inte så bra att installera Windows ovanpå min Gentoo Linux-installation, så jag ska prova att installera Gentoo Linux ovanpå Windows XP Professional istället. Vi får se hur det går.

2007-07-08

Ny säng

Glömde skriva en sak i förra blogginlägget. Jag har köpt en ny säng idag. En sån där man kan höja och sänka huvud- och fotändan. Leverans är om ca två veckor. Längtar...! Den kommer underlätta när jag är sjuk och behöver högt under huvudet, utan att behöva krångla med en massa kuddar. Och att man kan höja fotändan är också bra när jag skriver i min Brabok eller läser.

Tandvärk

Nyss hemkommen från en helg hos mamma. Det var trevligt, men jag har sån hemsk tandvärk eller vad det kan vara. Jag har ont i käken på vänster sida, precis där i "gångjärnet". Kan ju vara en virusinfektion också, jag har sen ett par dagar haft en irriterande munblåsa på överläppen. Jag ska ringa till läkaren alternativt tandläkaren och begära en remiss till specialisttandvården. Jag vill pröva lustgas, eftersom jag pga mitt funktionshinder har förhöjd kväljningsreflex, vilket gör det näst intill omöjligt för mig att gå till den "vanliga" tandläkaren. Jag har därmed skjutit upp ett nödvändigt tandläkarbesök i mer än ett år nu. Inte bra! Det betalar sig ju nu...

Jag ser att en person lagt sin röst i min lilla omröstning här till höger. Följ hans/hennes exempel! Jag är inte mycket hjälpt om jag bara får en läsares åsikt, tyvärr.

2007-07-07

Johan recenserar -> Johans mat

Johan recenserar har blivit Johans mat, där jag ska recensera enbart mat, drinkar och bakverk. Adressen är också ändrad till http://johansmat.blogspot.com. Johan recenserar kommer säkert komma tillbaka i en eller annan form.

2007-07-06

Pizza + porr?

Hehe... de kommer på allt möjligt. Jag hittade ett företag i Kanada som serverar pizza med porrbilder inuti kartongen. Ojojoj. Porren smyger sig in i även den mest oskyldiga pizzan nu för tiden.

http://www.pornopizza.ca

Lättad

Min assistent och jag har pratat om alla papper som bara läggs på hög och högen blir bara större och större. För mig är det ett stort problem. Jag blir bara mer och mer stressad av att se alla papper och att inte veta vad jag ska spara och i så fall i vilken pärm. Hon beskrev hur hon gör med t ex räkningar. Jag sparar alla fakturor, vilket jag nu kommit på är helt onödigt. Dels bevisar ju inte en faktura att jag betalat den, dels har jag ju kvittot på Internetbanken i 18 månader. Om inte företaget i fråga kommenterar en faktura på 18 månader är det nog ganska lugnt. Så fort jag har betalat en räkning ska jag i fortsättningen bara slänga den. Egentligen det enda man behöver spara (i pappersväg) är deklarationer, årsrapporter, garantibevis, kontrakt osv. På måndag ska jag börja med det nya systemet. Min assistent ska hjälpa mig. Ska bli skönt att bli av med en massa onödigt.

Blue Screen of Death

De senaste veckorna har jag haft strul med datorn. När jag startar den, precis när den ska starta Windows XP, då får jag upp en blåskärm som gör att jag måste starta om datorn och välja Last Known Working Configuration (eller vad det heter) från startmenyn ("F8-menyn"). Om jag där väljer Felsäkert läge får jag ytterligare en blåskärm slängd i ansiktet. De meddelanden jag får är olika varje gång, men nu imorse hände följande.
  1. Jag startar datorn. Precis innan Windows startas får jag en blåskärm där det står SYSTEM_CHECK_FAILED eller DISK_CHECK_FAILED (minns nu inte vilket).
  2. Jag startar om datorn och kommer till startmenyn. Jag väljer Felsäkert läge. Blåskärmen som kommer då visar IRQL_LESS_OR_EQUAL.
  3. Jag startar om datorn ännu en gång och väljer Last Known Working Configuration (eller vad det heter) och då fungerar det.
Finns det nån av mina läsare som kan ge lite tips på vad som kan vara fel eller hur jag ska göra för att felsöka detta. Är orolig att hårddisken tar skada av de konstanta stoppen.

2007-07-05

Nya saker i bloggen

Jag har sorterat upp alla blogginlägg i olika labels. Inga mer okategoriserad här, inte. Jag vill också påminna om att jag har lagt till en omröstning uppe i högermarginalen. Jag vill gärna se att du röstar. Den frågan är viktig för mig och jag vill få höra mina läsares åsikter.

2007-07-03

Backup och krasslighet

Hela gårdagen samt en del av natten tog det för att ta backup på hela min hårddisk. Jag gör så en gång i månaden. Nej, egentligen använder jag mig av inkrementell backup men nu blev det full backup pga ett fel i förra månadens backup. För att kunna förklara vad inkrementell backup är måste jag förklara vad som händer under en generell backup.
  1. Via ett speciellt backup-program väljer du vilka mappar och/eller filer du vill ta backup på. För närvarande använder jag Windows XP:s egna program Backup Utility (heter så på mitt engelska operativsystem). På ett svenskt Windows bör det heta nåt i stil med Säkerhetskopiera filer. Du hittar det programmet genom att gå in på My Computer/Den här datorn, högerklicka på hårddisken du vill ta backup på, välja Properties/Egenskaper och gå till fliken Tools/Verktyg. Längst ned hittar du en knapp där det står Backup now.../Säkerhetskopiera nu... (eller nåt liknande).
  2. Det ett backup-program gör är att först kopiera valda mappar/filer till den destination du valt. Destinationen kan vara en extern hårddisk, disketter (vem använder disketter numera när det knappt finns diskettstationer på nya datorer?), DAT-band, CD-/DVD-skivor - ja, vad som helst.
  3. De mappar/filer som blir kopierade flaggas med arkivflaggan, så att programmet vet nästa gång du vill ta backup att det är en gammal mapp/fil som en gång i tiden tagits backup på. Varje mapp/fil har ett antal s k flaggor med sig för att kunna identifiera olika status. Det finns archive/arkiv (A), hidden/dold (H), system (S), read-only/skrivskyddad (R), och säkert en del andra Windows-specifika flaggor, men de här fyra är DOS-flaggor.
Ponera att du har tagit backup på hela din hårddisk. Om tre månader tar du en till. Då har du säkert lagt till och ändrat en hel del av dina mappar/filer, men majoriteten av filerna på hårddisken är precis desamma. Det är väl ganska onödigt att kopiera exakt samma filer som redan finns. Du bestämmer dig därmed att ta en inkrementell backup. Följande händer:
  1. Du startar backup-programmet igen och väljer att du vill göra en inkrementell backup på hela hårddisken och att du vill infoga, inte ersätta, den nya backupen i den gamla.
  2. Programmet går igenom alla mappar/filer, precis som med den första backupen, men ignorerar alla mappar/filer som har arkivflaggan "uppe". Det är nämligen så att så fort en mapp/fil ändras (om man ska vara noga ska man nog säga "sparas om") tas arkivflaggan bort automatiskt. En helt ny mapp/fil har ju naturligtvis inte heller nån arkivflagga.
  3. På de mappar/filer som programmet faktiskt kopierar (de nya och ändrade) sätts arkivflaggan på nytt, så att nästa gång du tar backup ska programmet känna igen att även de här filerna är kopierade.
Som du kanske nu förstår så tar det avsevärt mindre tid den andra gången man tar inkrementell backup än den första, då alla filer betraktas av programmet som nya.

Jag är orolig i magen, har magknip. Har varit så ett par dagar nu. Vet inte riktigt vad det är. Jag får se om jag går på kvällens musikcafé, där bygdens ungdomar uppträder, däribland min bror som är medarrangör. Det vore väldigt roligt eftersom det brukar vara väldigt underhållande. Eller så satsar jag på morgondagens konsert i kyrkan, där min bror och en annan kille ska framföra svenska visor.