2007-10-05

Styrkan med kontinuerligt sparande i aktier

Det är suveränt att kontinuerligt spara i aktier, istället för att köpa vid ett tillfälle. Om du köper aktier för en tusenlapp i månaden i sex år och ditt aktiekapital stiger i genomsnitt 10% per år har du mer än hundra tusen kronor. Då har ditt kapital stigit med 41% jämfört med om du skulle stoppat den där tusenlappen direkt i madrassen. Om du håller ut i 27 år har du mer än en miljon kronor, vilket är 280% (nästan tre gånger pengarna) mer än om du skulle stoppat allt i madrassen. Efter 46 år har du hela tio miljoner kronor. Det du!

Om vi jämför med vad som skulle hända med samma mängd pengar på ett bankkonto som ger 2% ränta ser vi att efter sex år skulle du bara kunna hämta ut knappt åttio tusen kronor, vilket är 7% mer än madrassen. Bankalternativet är inte heller fy skam jämfört med madrassen, efter 45 år har du knappt niohundra tusen kronor, vilket är 63% mer än madrassen.

Om du nu till och med kan spara mer än tusen kronor i månaden, låt oss säga tre tusen kronor, går det ännu fortare att spara. Låt oss gå tillbaka till aktieexemplet jag skrev om först. Efter sex år har du mer än trehundra tusen kronor och efter 46 år är du miljonär gånger trettio.

Börja spara (i aktier eller fonder) redan idag! Även en liten summa varje månad ger stora resultat som du sett. Det är aldrig för sent, men heller aldrig för tidigt, att börja spara.

Inga kommentarer: