2006-01-22

CAPTCHA

Nu händer det äntligen något i ärendet CAPTCHA.

Bland andra Blogger (http://www.blogger.com) och Libsyn (http://www.libsyn.com) använder sig av så kallad CAPTCHA-teknik för att förhindra att bloggare/podcastare får sina kommentarfält fyllda av spam.

CAPTCHA-tekniken går ut på att för att kunna skriva en kommentar måste man skriva av en speciell siffer- och bokstavskombination som slumpas fram i en ruta. Problemet med det är att tecknen är i form av en bild.

Detta är suveränt mot automatiserad programkod, eftersom ett program inte kan läsa av en bild, men det är förödande för personer med synnedsättning. Varken röstuppläsning eller punktskriftsmonitor fungerar. Detta medför i praktiken att personer med synnedsättning utestängs från både blogg- och podcastvärlden. Detta är i grunden ett demokratiproblem, eftersom troligtvis kommer bloggen och i viss mån också podcasten vara oerhört viktiga inslag på Internet. Att utestänga en hel grupp är helt vansinnigt.

Men den positiva nyheten är att frågan uppmärksammas mer och mer. Det pågår en namninsamling på Internet som addresseras till Google att sluta att använda CAPTCHA. I skrivande stund finns knappt 2 000 namn på listan, däribland mitt. Skriv på du också! Varje namn räknas. Förhoppningsvis kommer namninsamlingen att göra skillnad. Det kommer i alla fall att hjälpa till att synliggöra problemet.

Namninsamlingen hittar du här: http://www.petitiononline.com/captcha/

1 kommentar:

Johan Nilsson sa...

Per Axbom skrev den 7 februari 2006 kl 15.19:

"När jag gjorde en betalning via paypal nyligen, som också använde Captchas, gladdes jag av att se att de erbjuder möjligheten att lyssna på texten via en ljudfil."